Bellewaerde is genomineerd voor de ZooSite Awards in de categorie ‘Leukste Geboorte van een Zoogdier’ naar aanleiding van de unieke geboorte van de Amoerluipaarden Esra en Zyra in mei 2016.

ZooSite is een organisatie die informatie geeft over alle erkende dierentuinen in de Benelux. Jaarlijks organiseren ze de ZooSite Awards. Dit jaar gaan ze hun achtste editie tegemoet. Van 1 tot en met 22 april kan er volop gestemd worden op de favoriete dierentuin van de Benelux. De awards zijn opgedeeld in tien categorieën: zes voor EAZA-dierentuinen en vier voor niet-EAZA-dierentuinen.

Esra en Zyra

Na een zwangerschap van ongeveer 100 dagen, werden de welpjes van Amoerluipaarden Vlada en Kitan op zaterdag 21 mei vanaf 18 uur geboren. Het is de eerste geboorte voor het Amoerluipaard Vlada. Het gaat tevens om een unieke geboorte voor Bellewaerde, dat als enige Belgische dierentuin met een kweekkoppel Amoerluipaarden deelneemt aan het internationaal kweekprogramma.

In augustus werden de namen van de Amoerluipaardwelpen bekend gemaakt. Uit meer dan 2.500 naamsinzendingen hebben de dierenverzorgers de naam Esra, een voorstel van Tracey Artois uit Vlamertinge, en Zyra, een voorstel van Mindy Vonck uit Westerlo, gekozen. De namen werden tijdens de babyborrel officieel geregistreerd in het geboorteregister door burgemeester van Ieper Jan Durnez, peter Stef Wauters en meters Iris Mittenaere (Miss France 2016), Tracey Artois en Mindy Vonck.

Sterk bedreigde diersoort

Amoerluipaarden zijn een ernstig bedreigde diersoort, waarvan er nog slechts 70 dieren in het wild leven. Bellewaerde neemt deel aan een internationaal kweekprogramma met als doel de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland.  De welpjes geboren in Bellewaerde zullen in de toekomst ook een belangrijke rol spelen in dit programma.

Stem voor Leukste Geboorte – Amoerluipaarden’

Vanaf 1 april tot en met 22 april kunnen bezoekers van ZooSite hun stem uitbrengen op www.zoosite.be. Ga dus snel naar de website en breng je stem uit voor Esra en Zyra.