Enkele weken geleden werden er twee wilde ooievaars geboren in Bellewaerde. Onlangs kwam een expert langs om de jongen te ringen. Het gaat om het eerste nestje van ooievaar Josianne, die in het park werd geboren en werd opgevoed door de dierenverzorgers.

Twee jongen

“De kleine ooievaars zijn nu ongeveer vier weken oud en stellen het goed,” aldus Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde. Ooievaars komen gewoonlijk in maart bij elkaar en bouwen samen hun nest met grote takken. Beide ouders broeden om beurten op de eieren en voeden ook beiden de jongen. Het broeden duurt ongeveer 34 dagen.

Het is het eerste nest voor ooievaar Josianne, die in 2015 in het park werd geborden en werd opgevoed door de dierenverzorgers. Haar partner belandde eerder per toeval in Bellewaerde en besloot er te blijven.

Ringen

Onlangs kwam een expert langs die de twee jongen heeft geringd. Hierdoor kunnen de ooievaars over heel Europa worden herkend. Op deze manier wordt informatie over de wilde populatie gemakkelijker in kaart gebracht.

De ooievaar is van nature een trekvogel. Deze jongen zullen dus zelf kunnen kiezen of ze in Bellewaerde blijven dan wel of ze warmere oorden opzoeken. De jongen verlaten het nest gewoonlijk na twee maanden.