Kenmerken

De Chileense flamingo is doorgaans lichter van kleur dan de andere flamingo’s. De kleuren op zijn lijf variëren van lichtroze tot een witte kop. De Chileense flamingo heeft ook rode poten, in tegenstelling tot de andere flamingosoorten waarvan de poten geel zijn.

Voeding

Zoutminnende dieren zoals slakken en pekelkreeftjes.

Gewoontes

Voordat de vogels paren, proberen ze elkaar te verleiden met een dans. Deze verleidingsdans wordt baltsen genoemd. Wanneer het koppeltje gepaard heeft, legt het vrouwtje 1 ei. Na 28 dagen broeden komt een witte flamingo uit het ei. Het jong wordt gevoed met speciale melk. De ouders halen deze melk vanuit hun maag naar boven.

Meer weten?

Wetenschappelijke naam: 
Phoenicopterus chilensis
Status: 
Gevoelig (NT)
Verspreiding: 
Chili
Leefgebied: 
Moeras, kustgebied, zoet/zout water
Gewicht: 
2 - 3,5 kg
Grootte: 
90 - 110 cm

Wist je dat?

... Het gewricht dat midden op de poot van de flamingo zichtbaar is, aanzien wordt als zijn enkel én zijn knie?

De broedgebieden in het oorspronkelijke verspreidingsgebied worden bedreigd door waterwinning voor irrigatie en door de mijnbouw. Verder zijn verstoringen door toerisme en het verzamelen van eieren een bedreiging.

Bedreigingsniveau