Kenmerken

Flamingo’s hebben een speciale snavel, waarmee ze hun voedsel uit het water kunnen zeven. Met hun grote tong pompen de flamingo’s water in en uit de snavel en enkel de voedingsresten blijven in hun bek zitten.

Voeding

Insecten, wormen, kreeftachtigen, microscopische kleine algen en ander groenvoer.

Gewoontes

Tijdens de winterperiode staan de flamingo’s vaak op 1 poot. Dit doen ze om zo weinig mogelijk lichaamswarmte te verliezen, want ze hebben dunne poten zonder veren. In de zomer daarentegen zorgen hun poten voor afkoeling, dan staan de flamingo’s graag met hun poten in het water.

Meer weten?

Wetenschappelijke naam: 
Phoenicopterus roseus
Status: 
Niet bedreigd (LC)
Verspreiding: 
Europa, Azië en Afrika
Leefgebied: 
Moerasland, zout/zoet water
Gewicht: 
2 - 4 kg
Grootte: 
110 - 150 cm

Wist je dat?

... Flamingo’s een uitgebreide paringsdans van marcheren, koppen wiegen en draaien hebben? Een paringsdans wordt met de hele kolonie tegelijk uitgevoerd. Een grandioos spektakel.

Bedreigingsniveau