Kenmerken

De ringstaartmaki is een vrij grote halfaap uit de familie der maki’s of lemuren. Ze worden halfapen genoemd omdat ze wel veel op apen lijken, maar minder uitgesproken apenkenmerken hebben. Ze hebben bijvoorbeeld kleinere hersenen, een gevoeliger reukorgaan dan echte apen, en vaak een lange snuit.

Voeding

Vruchten, nectar en groenten

Gewoontes

Ringstaartmaki's leven in sociale groepen van 3 tot 25 dieren, waar een strenge rangorde heerst. Binnen de groep is een dominant vrouwtje de baas.

 

Meer weten?

Wetenschappelijke naam: 
Lemur catta
Status: 
Bedreigd (EN)
Verspreiding: 
Madagascar
Leefgebied: 
Woud
Gewicht: 
2,2 kg
Grootte: 
55 cm

Wist je dat?

... Een ringstaartmaki een echte zonneklopper is? Vol overgave kan hij wijdbeens en met gespreide armen van de zonnestralen genieten!

... Ringstaartmaki’s zowel op twee als op vier poten kunnen lopen?

... De ringstaartmaki een streng dieet heeft? Ze mogen geen citrusvruchten eten, omdat dit problemen met de lever zou veroorzaken. Behalve appels eten ze verden dan ook geen fruit, aangezien dit niet tot hun normaal voedingspatroon behoort.

Kwetsbaar omdat hun leefgebied bedreigd wordt door het afbranden van bossen om plaats te maken voor weidegrond. Verder wordt er nog bos gekapt voor de productie van  houtskool en vindt stroperij plaats. Vaak belanden ringstaartmaki’s in de illegale handel voor huisdieren.

Bedreigingsniveau

Samen met EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) kiest Bellewaerde ervoor om met ringstaartmaki's te kweken, in  het kader van een internationaal kweekprogramma, om zo een rol te spelen in de conservatie van deze dieren.