Maandag 8 oktober is Amoerluipaard Zyra verhuisd naar Copenhagen Zoo in Denemarken. Daar zal Zyra deelnemen aan het internationaal kweekprogramma om deze ernstig bedreigde diersoort in stand te houden. Zyra werd, samen met Esra, in 2016 geboren in het park, een unieke geboorte voor Bellewaerde.

AMOERLUIPAARD ZYRA

Amoerluipaard Zyra werd op 21 mei 2016 geboren in Bellewaerde, samen met haar zus Esra.

Zyra en Esra waren de eerste welpen van de Amoerluipaarden Vlada en Kitan. Het ging tevens om een unieke geboorte voor Bellewaerde, die als enige Belgische dierentuin met een kweekkoppel Amoerluipaarden deelneemt aan het internationaal kweekprogramma.

TRANSPORTTRAINING

Zyra werd afgelopen weken getraind door de dierenverzorgers om in en uit een transportcontainer te stappen. Zyra was een zeer leergierig dier en stapte al na twee dagen vlot in en uit de transportcontainer.

Door deze training kon Zyra zonder verdoving worden getransporteerd naar Copenhagen Zoo, waar zij op dinsdag 9 oktober zal aankomen.

INTERNATIONAAL KWEEKPROGRAMMA

Het Amoerluipaard is een ernstig bedreigde diersoort waarvan er nog slechts 70 dieren in het wild leven.  Bellewaerde neemt als lid van EAZA deel aan internationale kweekprogramma’s om bedreigde diersoorten zoals de Amoerluipaarden of de Europese bizons in stand te houden. Het doel is om de wilde populatie aan te sterken door de reintroductie van nakomelingen van Amoerluipaarden uit de zoo gemeenschap in een beschermd natuurreservaat in Rusland.

“Alle dierenverzorgers vinden het natuurlijk zeer jammer dat we afscheid moeten nemen van Esra en Zyra. We hebben hen van heel dichtbij kunnen zien opgroeien. Gezien Amoerluipaarden in het wild vanaf twee jaar hun eigen weg gaan, is het voor Esra en Zyra ook belangrijk om te verhuizen naar een andere dierentuin. Op deze manier kunnen we bijdragen tot de conservatie van deze diersoort. We zijn dan ook trots dat Esra en Zyra een belangrijke rol kunnen spelen in het voortbestaan van de ernstig bedreigde Amoerluipaarden ” aldus Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde.