Kenmerken

De Rode Vari is een halfaap. De kop, buik, poten en staart van de vari is zwart, de rug is rood en in de nek bevindt zich een witte streep.

Voeding

Vruchten, nectar en groenten

Gewoontes

De jongen worden geboren na een draagtijd van 90 tot 103 dagen, meestal aan de start van het regenseizoen omdat er dan meer voedsel beschikbaar is. Over het algemeen worden er twee tot drie jongen geboren (vaak tweelingen of drielingen). De kleine Maki’s blijven gedurende enkele weken in het nest, bestaande uit takken en mos, gemaakt door de moeder op tientallen meters hoogte.

Meer weten?

Wetenschappelijke naam: 
Varecia Rubra
Status: 
Bedreigd
Verspreiding: 
Madagascar
Leefgebied: 
Tropisch regenwoud
Gewicht: 
3.5 tot 4 kg
Grootte: 
53 cm

Wist je dat?

... De Rode Vari een van de meest luidruchtige lemuren is? De dieren hebben een twaalftal verschillende geluiden om te communiceren met hun soortgenoten.

... De Rode Vari een streng dieet heeft? Zo mogen ze geen citrusvruchten (zoals sinaasappel) eten, omdat dit problemen met de lever zou veroorzaken. Behalve appels eten ze verder dan ook geen fruit, aangezien dit niet tot hun normaal voedingspatroon behoort.

Gezien deze dieren in de bomen leven, is de grootste bedreiging het verkleinen van hun leefgebied door ontbossing. Daarnaast wordt er nog steeds gejaagd op de Rode Vari door de lokale bewoners voor hun vlees of om te verkopen op de zwarte markt. Verder wordt het Noord- Oosten van Madagascar geregeld geteisterd door cyclonen waardoor het leefgebied van de dieren wordt aangetast.

Bedreigingsniveau