Kenmerken

De horens kunnen meer dan 1,5m lang en 2,5m breed worden. Ze kunnen een omtrek hebben van 40 tot 45 cm.

Voeding

Gras, hooi, ...

Gewoontes

's Nachts slaapt een watusikudde in een cirkel. De kalfjes slapen in het midden, en de volwassen dieren aan de buitenkant, met hun horens ter bescherming.

Meer weten?

Wetenschappelijke naam: 
Bos taurus watusi
Status: 
Niet bedreigd (LC)
Verspreiding: 
Rwanda, Burundi, Uganda
Leefgebied: 
Savanne
Gewicht: 
410 tot 730 kg
Grootte: 
1,7 m schofthoogte

Wist je dat?

... Deze runderen al heel lang een belangrijke rol spelen in het leven van verschillende Afrikaanse stammen? De runderen bezorgen de stam zowel eten, betaalmiddelen als status. De dieren met de langste hoorns behoren toe aan de koning en worden als heilig beschouwd.

... De hoorns van de Watusi zorgen voor afkoeling? Bloed die door de hoorns stroomt, wordt afgekoeld en zorgt er zo voor dat de lichaamstemperatuur zakt.

... Een Watusi in staat is om te overleven met zeer weinig voedsel en water? Deze overlevingstechniek heeft hen toegelaten om als diersoort niet enkel in Afrika te overleven, maar ook in Europa, Australië en Amerika.

Bedreigingsniveau