Kenmerken

De mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door hun wit hoofdje en zwarte snuit, terwijl de vrouwtjes een bruin hoofdje hebben.

Voeding

Vruchten, nectar, groenten.

Gewoontes

Omdat de witkopmaki in het wild amper bestudeerd is, is hij ook minder bekend dan de ringstaartmaki.

Meer weten?

Wetenschappelijke naam: 
Eulemur Albifrons
Status: 
Bedreigd (EN)
Verspreiding: 
Madagascar
Leefgebied: 
Woud
Gewicht: 
1,5 kg
Grootte: 
45 cm

Wist je dat?

... de staart van een witkopmaki even lang is als zijn lichaam, en varieert van 30 tot 50 cm?

... In tegenstelling tot de meeste andere lemuren, de vrouwtjes bij de witkopmaki’s geen dominante functie hebben?

... De witkopmaki een streng dieet heeft? Ze mogen geen citrusvruchten eten, omdat dit problemen met de lever zou veroorzaken. Behalve appels eten ze verden dan ook geen fruit, aangezien dit niet tot hun normaal voedingspatroon behoort.

De witkopmaki is kwetsbaar door de vernietiging van zijn leefgebied door ontbossing, mijnbouwactiviteiten en door zwerflandbouw in zijn verspreidingsgebied. Bovendien wordt er ook gejaagd op hen voor het vlees, het is een van de meest bejaagde soorten maki’s.

Bedreigingsniveau