Ga naar de hoofdinhoud

Viskampioen

Misschien vind je de naam van deze vogel wat vreemd? Want inderdaad: de roze pelikaan is eigenlijk … bijna helemaal wit! Alleen tijdens het broedseizoen krijgt zijn verenkleed een oranjeroze schijn. Pelikanen leven vooral in de buurt van zoute en zoete meren, rivierdelta's, moerassen, baaien en rond binnenzeeën. Logisch dus dat deze vogels echte viskampioenen zijn. Hun maaltijd vangen ze op een bijzondere manier. Omdat hij zo weinig weegt, kan een pelikaan niet duiken. Daarom moet hij dus zijn prooi van het wateroppervlak vissen.

Als een groep pelikanen een school vissen heeft gevonden, steken ze hun snavel in het water en scheppen ze met hun grote keelzak de vissen uit het water. Met de haakvormige punt aan hun snavel grijpen ze de vissen vast. Daarna gooien ze hun prooi in de lucht om hem weer op te vangen in de keelzak en in te slikken.

Roze pelikaan

Wetenschappelijke naam

Pelecanus onocrotalus

Why we take such good care of them

Girafes are like the tall, spotty superheroes of the savanna. They need extra TLC because they're endangered. Together, we can ensure these gentle giants thrive and keep our world wild and wonderful!

IUCN Rode Lijst Status
jungle

Jungle

Trek als echte avonturier door de jungle. Stap in de bootjes van de Jungle Mission en kom oog in oog te staan met de kleurrijke oerwoudbewoners.

Ligging van de Jungle zone.