Kenmerken

De slurf is in feite de neus en de bovenlip samen. De olifant kan ermee eten, drinken, douchen, snorkelen, groeten, trompetteren, voelen, worstelen, een vuiltje uit zijn oog halen en nog veel meer. Hij kan met zijn slurf zelfs in één keer acht liter water opzuigen. En hij kan er mee ruiken natuurlijk.

Voeding

Hooi, takken, groenten, ...

Gewoontes

De oren van de olifant vangen veel geluiden op. De olifant wappert met zijn oren om af te koelen. Maar hij geeft er ook signalen mee. Als hij ze plat tegen het hoofd houdt, is hij bang. Als hij ze helemaal uitflapt, is hij boos.

Meer weten?

Wetenschappelijke naam: 
Elephas maximus
Status: 
Bedreigd (EN)
Verspreiding: 
Zuid-Oost Azië
Leefgebied: 
Regenwoud, bossen
Gewicht: 
3000 à 4000 kg
Grootte: 
2,5 m hoog

Wist je dat?

... Olifanten zichzelf graag besproeien met zand, modder en water? Dat blijft tussen de huidplooien zitten. Het beschermt hen tegen de warmte, parasieten & insecten.

... Olifanten een sterk geheugen hebben? Ze herinneren zich heel goed waar lekker eten te vinden is.

... Olifanten in een kudde de hele tijd een brommend geluid maken? Als er een ontdekt dat er gevaar is, stopt die ineens met brommen. De hele kudde wordt muisstil tot het gevaar voorbij is.

De grootste bedreiging voor de olifant is het kleiner worden van zijn leefgebied. De mens neemt steeds meer ruimte in, waardoor mens en de olifant elkaar voor de voeten lopen.

Bedreigingsniveau

Samen met EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) kiest Bellewaerde ervoor om met aziatische olifanten deel te nemen aan het internationaal kweekprogramma, om zo een rol te spelen in de conservatie van deze dieren.